”Vores produktsikkerhed er øget væsentligt”
Med hjælp fra Protox fik Skanderborg Bryghus installeret et nyt system, der skulle forbedre produktsikkerheden og kvaliteten på især lav- og ikke-alkoholiske produkter. Det, de efterspurgte, var helt konkret en løsning, som kunne sikre, at deres flasker blev renset og desinficeret så effektivt som muligt, inden de forskellige produkter påfyldes.
Skanderborg Bryghus er et af Nordeuropas mest moderne og højteknologiske bryghuse, der samtidig er et af Danmarks største, økologiske mikrobryggerier. De producerer både øl, sodavand, såkaldte ”alkopops” og cidere, og renheden på selve produkterne er helt i top. I forhold til produktsikkerhed er der dog større risiko forbundet med at producere lav- og ikke-alkoholiske produkter hvad angår mikroorganismer og bakterier. Derfor ville Skanderborg Bryghus gerne sikre sig, at også flaskerne er så rene som overhovedet muligt, inden de påfyldes, og derfor tog de fat i Protox:
”Vi pasteuriserer selvfølgelig vores produkter, inden vi fylder dem på flasker, så risikoen i vores produktion var lav i forvejen. Men vi havde et ønske om at forbedre produktsikkerheden endnu mere. Det kunne vi gøre ved at tilsætte klordioxid til det vand, vi skyller flaskerne med, fordi det får en desinficerende effekt, men stadig er kategoriseret som drikkevand,” fortæller Kristian Olesen, der er direktør i Skanderborg Bryghus.
Med over 15 års erfaring med anvendelsen af klordioxid i forskellige sammenhænge har Protox længe kendt til de mange fordele ved midlet, og de har stor ekspertise inden for området. Klordioxid er praktisk talt blevet en del af Protox’ DNA, fordi midlet både er højeffektivt og skånsomt til forskellige desinficeringsopgaver. Med andre ord kan man løse rigtig mange udfordringer med klordioxid uden at skabe nye problemer, der kan have en negativ effekt for enten mennesker, opholdsmiljøer eller naturen. Og lige præcis dét er essensen af, hvad Protox står for.
Mange fordele
Ifølge Henrik Møller Jørgensen, der er teknisk chef i Protox, er der endnu flere fordele ved at bruge klordioxid til at desinficere flasker på bryggerier. Det er fordi, klordioxid
Det giver altså rigtig god mening at bruge klordioxid til desinficering af flasker – især, når de skal indeholde økologiske, ikke-alkoholiske produkter. Der vil nemlig altid komme biofilm i rør og tanke,hvis systemerne ikke bliver renset. Med klordioxid eliminerer man risikoen for ophobning af biofilm, og fordi brugen af klordioxid ikke skaber et farligt restprodukt, er det både skånsomt og effektivt på samme tid.
- er ekstremt effektivt i meget lave koncentrationer i forhold til andre desinficeringsmidler.
- fjerner biofilm og renser rørsystemer og tankanlæg ved brug.
- ikke er på listen over Miljøstyrelsens liste over uønskede stoffer.
- er effektiv i så lave koncentrationer, at det hverken kan lugtes eller smages i vandet, der anvendes til at skylle flaskerne.
- nedbrydes til salt, vand og ilt, så snart det udsættes for lys.
Det giver altså rigtig god mening at bruge klordioxid til desinficering af flasker – især, når de skal indeholde økologiske, ikke-alkoholiske produkter. Der vil nemlig altid komme biofilm i rør og tanke,hvis systemerne ikke bliver renset. Med klordioxid eliminerer man risikoen for ophobning af biofilm, og fordi brugen af klordioxid ikke skaber et farligt restprodukt, er det både skånsomt og effektivt på samme tid.
Tests og nye muligheder
I samarbejde med Protox nåede Kristian Olesen og hans team derfor frem til den løsning, som har været i brug i nogle måneder. Han fortæller, at beslutningen om at vælge Protox til opgaven lå lige til højrebenet:
”Vi gik målrettet efter nogen, som havde et fødevaregodkendt produkt i forvejen, og det havde Protox. Derfor var det nemt for os at vælge dem,” fortæller Kristian Olesen.
Der gik alligevel et par måneder med dialog og forskellige tests, inden systemet blev installeret, for Kristian Olesen og hans team ville naturligvis gerne være sikre på, at det nu også havde en betydning at bruge klordioxid i renseprocessen:
”Det var vigtigt for os at få en eller anden form for garanti for, at det her system havde en effekt. Så i samarbejde med Protox har vi lavet nogle tests, som viste, at de flasker, der blev skyllet med vand tilsat klordioxid, blev renere end de flasker, der blev skyllet med almindeligt vand.”
Gennem den mangeårige erfaring med klordioxid var man hos Protox slet ikke i tvivl om, at det ville have en effekt. Men kunden skal altid være tryg ved at anvende de forskellige løsninger, og derfor er dialog, samarbejde og rådgivning nogle af de helt centrale nøgleord for Protox’ arbejde.
Heldigvis kan klordioxid forbedre produktsikkerheden hos Skanderborg Bryghus uden samtidig at skabe nye problemer, som kan være til gene for medarbejdere, arbejdsmiljø eller omkringliggende natur. Derfor er brugen af klordioxid helt oplagt, og den ekstra sikkerhedsforanstaltning er som skabt til bryghusets i forvejen imponerende indsats for at drive en forretning, der er mere skånsom end de fleste i forhold til påvirkning af natur og miljø.
Del af cirkulært system
Skanderborg Bryghus laver nemlig ikke bare økologiske produkter – det udnytter også sine naboer til at drive en mere bæredygtig forretning. Det sker gennem et ”cirkulært system”, hvor varm damp fra RenoSyds afffaldsforbrænding på den ene side bruges til at opvarme vandet i bryghusets produktion. Herefter sendes overskudsvarmen fra produktionen videre til Fjernvarmeværket, der ligger på den anden side af bryghuset. Endelig bliver restproduktet ”mask” brugt som kvægfoder af en lokal landmand.
”Hos Protox er vi glade for at være en del af det cirkulære system. Én af vores helt centrale kerneværdier er nemlig, at vi gerne vil værne om vores natur. Derfor leder vi hele tiden efter det produkt, der kræver mindst mulig kemi for at løse opgaven. Lige nu er vi nok dem i Danmark, der ved mest om klordioxid, og fordi vi har arbejdet med det i forskellige henseender, siden Protox blev grundlagt, er det efterhånden blevet en del af vores DNA”.
Sådan lyder det fra Bo Mogensen, der er direktør i Protox. Han er glad for, at bryggeribranchen for alvor er ved at få øjnene op for de mange gode egenskaber ved klordioxid. Og det giver da også rigtig god mening at bruge det til at desinficere sine flasker. Ud over at systemet og brugen af klordioxid giver Skanderborg Bryghus en større produktsikkerhed på eksisterende produkter, åbner det nemlig også døre i forhold til at produktudvikle nye produkter i fremtiden:
”For os giver det mulighed for at udvikle flere lav- eller ikke-alkoholiske produkter, fordi vi har elimineret den risiko ved produktsikkerheden, der var
før, ved at bruge løsningen med klordioxid fra Protox”, fortæller Kristian Olesen.
Nem vedligeholdelse og sikkerhed i top
Selv om det kan lyde komplekst med en reaktor og forskellige komponenter, der skal blandes, er det et nemt og sikkert system:
”Skanderborg Bryghus får daglige drift rapporter som systemet selv genererer. Disse rapporter har Protox også adgang til. Herved kan vi altid yde den bedste support. Så både drift- og kvalitetssikkerheden er i top,” fortæller Henrik Møller Jørgensen fra Protox.
Kontakt os for at høre mere om de mange anvendelsesmuligheder, der er ved klordioxid – for eksempel desinficering af flasker, procesudstyr og lignende.
E-mail: info@protox.dk · Telefon: +45 7550 4022