Description

Brunmuld, hvidmuld og gråmuld

Betegner forskellige former for nedbrydning forårsaget af trænedbrydende svampe. De 3 vigtigste bestanddele i træ er cellulose, lignin og hemicellulose. Cellulose, der er opbygget som lange snoede fibre, har den funktion, at skabe brudstyrke i træet. Lidt på samme måde som man giver brudstyrke i beton ved at indstøbe et jernnet (rivenet). Når den trænedbrydende svamp nedbryder celulosefibrene, fjernes brudstyrken og denne nedbrydning kaldes brunmuld. Ved brunmuld farves træet brunt og det sprækker i klodser på langs og på tværs af årerne (fiberretningen). Ægte Hussvamp, Gul Tømmersvamp, Hvid Tømmersvamp, Korkhat og Viftesvamp er eksempler på brunmuldsdannende svampe.

Lignin er derimod træets ”fyldstof” – ligesom cementen i en betonstøbning. Hvis den trænedbrydende svamp nedbryder ligninen i træet, vil cellulosetrådene stå tilbage som tydelige trævler. Denne nedbrydning kaldes for hvidmuld. Ved hvidmuld er træet trævlet og blødt, og det sprækker ikke. Nåletræ ændrer ikke farve, mørkere løvtræ bliver afbleget. Hvidmuldsvampe er fx Barksvampe og Ildporesvampe.

Ved gråmuld (overfladeråd) farves træet gråt og mister vægt, men beholder formen. Vådt træ kan trykkes sammen; men genvinder sin form, når trykket lettes. Ved kraftig udtørring dannes små sprækkeklodser. Gråmuld skyldes specielle svampe som ved deres nedbrydning danner tunneller inde i træets cellevægge.

Svampe overblik

Download PROTOX Håndbogen her